Hosts dosyası Windowsun sistem dosyalarından biri olup,alan adlarını (Domain name) veya NetBIOS adlarını IP adreslerine çevirir. Düz bir metin dosyasıdır ve orijinal varsayılan Hosts dosyasının boyutu

yaklaşık 824-834 bayttır. Hosts dosyası alan adlarını başka sitelere yönlendirmek için veya belirli sitelere erişimi engellemek için de kullanılabilir.Genellikle zararlılar bu dosyaya yazarak sizi yanıltmaya çalışırlar mesela tarayıcınızın adres satırına sordum.net yazdığınızda farklı bir site açılabilir veya sayfa görüntülenemeyebilir buna Host File Hijack ismi verilmektedir. işte tüm bunları hosts dosyasına ekleyeceğiniz birkaç satır kod ile yapabilirsiniz. Hosts dosyası Windowsta aşağıdaki konumda bulunur.

%WINDIR%\System32\drivers\etc

Çalıştır penceresinden üstteki kodu verdiğinizde karşınıza hosts dosyasının da bulunduğu windows klasörü açılacaktır.

Windows Hosts dosyası

Öncelikle neden hosts dosyasının varsayılan olması gerektiği konusuna açıklık getirelim. Siz , tarayıcınızın adres satırına sordum.net yazarak bir alanı adına bağlanırsınız aynı şekilde ftp sunucularına veya diğer İnternet sunucularına da bağlanabilirsiniz. Gel gelelim internet uygulamaları, alanı adları (Domain Name) aracılığıyla iletişim kurmazlar, bunun yerine 192.168.1.1 gibi IP adreslerini kullanırlar. Bu nedenle, programınıza bağlanmak istediğiniz bir alan adı yazdığınızda, uygulamanızın önce bunu bağlanmak için kullanacağı bir IP adresine dönüştürmesi gerekir bu işleme Domain Name Resolution denir, Neredeyse tüm işletim sistemlerinde, ister Apple, Linux, Unix, Netware, ister Windows olsun, alan adlarının IP adreslerine çözümleme işlemi DNS aracılığı ile yapılır. Bir cihaz İnternetteki başka bir cihaza bağlandığında, uzak cihazın IP adresi üzerinden cihaza bağlanması gerekir. Bu IP adresini almak için, DNS, bu etki alanı adını eşlenen IP adresine çevirmek için kullanır. Hosts dosyanızı not defteri ile açtığınızda aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü ile karşılaşmanız gerekir. Bunun dışındaki her bir satır sonradan ilave edilmiş demektir ve Hosts dosyanızın varsayılan olmadığını gösterir.

Hosts dosya içeriği

Alanı adlarını (Domain Name), Domain Name System (DNS) kullanmadan çözmenin başka bir yolu daha var ve bu da HOSTS dosyasını kullanmaktır. TCP / IP standardını kullanarak internete bağlanan hemen hemen her cihazda HOSTS dosyası adı verilen bir dosya bulunur ve Bu dosya, alanı adları ve IP adresleri arasında eşlemeler oluşturmanıza olanak sağlar. Hosts dosyasında bulunan eşlemeler bir DNS sunucusundan alınacak bilgileri geçersiz kılar. Eğer bir etki alanı adı (Domain Name) için eşleme varsa , Bilgisayarınız O alan adı için DNS sunucularını sorgulamaz IP adresini doğrudan HOSTS dosyasından okur.HOSTS dosyanıza giriş eklediğinizde otomatik olarak çalışmaya başlar sistemi yeniden başlatmaya veya başka bir komut girmeye gerek yoktur.

Hosts dosyası nasıl sıfırlanır (Resetlenir) veya fabrika ayarına döndürülür

Eğer bazı internet sitelerine bağlanırken sorun yaşıyorsanız ve bir türlü bağlanmıyorsa Hosts dosyanızın değiştirilip değiştirilmediğini kontrol etmeniz gerekir bunu yapmak içinde Bluelife hosts editör u kullanabilirsiniz. Yazılımı Buradaki linkten indirdikten sonra çalıştırın, karşınıza aşağıdaki gibi bir arayüz gelecektir. Üst menüden Araçlar – Geri yükleme yöneticisi kısmına tıklayın yeni açılacak olan pencerede “yedeği Geri yükle” butonuna tıklayın böylece Hosts dosyanız varsayılan haline geri dönecektir.

Hosts dosyasını sıfırla

Dilerseniz herhangi bir yazılım kullanmadan da Hosts dosyanızı sıfırlayabilirsiniz bunun için sayfa sonundaki indirme linkinde yeralan dosyayı indirip “hosts_path.vbe” dosyasına çift tıklayıp çalıştırın, Hosts dosyasının bulunduğu dizin açılacaktır inen klasör içerisindeki Hosts dosyasını buraya kopyalamanız yeterlidir.

Etiketler:

,